Esztergomi sematizmus

Cikkszám: sematizmus
Esztergomi sematizmus
Esztergomi sematizmus
Cikkszám: sematizmus
Raktáron  1 db
-33%
1 500 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára. 1 000 Ft
Akció időtartama: Kezdete: 2023.04.13  -  A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 40 Ft

Az esztergomi főegyházmegye sematizmusai 1763-tól többféle szerkesztési formában és tartalommal jelentek meg. Az elsők a leglényegesebb egyházmegyei adatok közlése mellett a liturgikus naptár szerepét töltötték be. A későbbiek már valóban adattárai a főegyházmegyének. Egyikben-másikban egy-egy intézmény ismertetése és története is előfordul.

Tekintve, hogy belső egyházi használatra készültek, nyelvük latin volt. Magyar nyelven az 1970. évi, legutolsó jelent meg. Korunkban a liturgiában és az egyház különféle munkájában egyre nagyobb szerepet vállaló hívek fokozottabb érdeklődéssel fordulnak az egyház intézményei felé is. Ezért újabban az egyházmegyék sematizmusai az adatok mellett bemutatják az egyházmegyék intézményeit is.

Az esztergomi főegyházmegye alapítása óta kiemelkedő szerepet töltött be a magyar katolikus egyház életében. Érsekei, majd 1239-től, Mátyás érsektől kezdve - bizonyos időleges szünetelésekkel - a prímásai; azután pedig a szász királyi családból származó Keresztély Ágost hercegtől, 1707-től kezdve egészen 1951-ig, XII. Pius pápa eltiltó rendeletéig - a hercegprímásai - valamint a XIII. század közepén Vancha István érsek személyében feltűnő első bíborosa, majd az őt követő 20 bíboros - az ország vezetésében is tekintélyes részt vállaltak. - A világegyháznak a története hatással volt egyházmegyénkre, amelynek főpásztorai is nem egyszer tevőlegesen kapcsolódtak az egyetemes egyház eseményeibe. Ezenkívül a magyar katolikus egyház legfőbb intézményei a főegyházmegye területén vannak


Rendelés leadásnál érdemes regisztrálni!

A megrendelt és átvett termék értékének 10%-át utána pontok formájában visszakapod. (Akciós termék esetén 4%-ot). A pontokat 360 napig tudod levásárolni.

**********

Szállítási díjak (2023.05.13.-től)
Packeta csomagpont - Magyarország  990 Ft (15.000 Ft felett ingyenes)
Packeta házhozszállítás belföldön  1 690 Ft
Packeta - Házhozszállítás Szlovákia:  3590 forinttól
Személyes átvétel (Budapest, IX. ker): INGYENES
GLS futár belföldön:  1 890 Ft
GLS csomagpont belföldön:  1 390 Ft
Foxpost automata:  1 340 Ft

Külföldre a Packeta futárszolgálattal küldünk csomagot. A díj a zónától függ. Külföldi szállítás részleteiért klikk ide: Szállítási díjak

Könyv állapota
Jó állapotú, használt
Kiadó
Esztergom