Maróti Gyula: Magyar kórusélet a Kárpát-medencében

Cikkszám: maroti-koruselet
Maróti Gyula: Magyar kórusélet a Kárpát-medencében
Maróti Gyula: Magyar kórusélet a Kárpát-medencében
Maróti Gyula: Magyar kórusélet a Kárpát-medencében
Maróti Gyula: Magyar kórusélet a Kárpát-medencében
Maróti Gyula: Magyar kórusélet a Kárpát-medencében
Cikkszám: maroti-koruselet
Raktáron  1 db
-50%
1 000 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára. 500 Ft
Akció időtartama: Kezdete: 2023.03.05  -  A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 20 Ft

Maróti Gyula tanár úr utolsó kórustörténeti munkáját tartja kezében az olvasó. A szerző a hazai karkultúra lehetőségeit az 1930-as, ’40-es évektől veszi számba, amikor a Bartók és Kodály keze alól kikerülő kórusművek lendületet adnak a karének fejődésének. A II. világháborút követően művészi megtorpanás volt érzékelhető, amit az aktuálpolitikai célok szolgálata is meghosszabbított. Az 1950-es években hosszú időre lehetetlenné vált, hogy a kiemelkedő képességű kórusok valamely tekintélyes európai fórumon megmérethessék magukat. A kapunyitást a debreceni Kodály-kórus versenysikerei és az 1961-es első debreceni nemzetközi kórusverseny jelentette. Innen sikerekkel ékes út vezetett a 2000. évi linzi kórusolimpiáig, ahol hazánk az első helyen végzett.

A karvezetés, kóruséneklés Magyarországon ma is magas szintű, ugyanakkor a szerző felhívja figyelmünket a művelődéspolitika hibáira, a közművelődésben döntést hozók felelősségére, a média kultúraközvetítő feladatára, az utánpótlás-nevelés fontosságára. A szakmai sikereken túl hangsúlyozza a nemzetközi jelenlét szükségességét, valamint a hazai közművelődési igények szolgálatának fontosságát. Identitástudatunk hosszú távú szolgálatában ugyanis mással nem helyettesíthető feladatok hárulnak a kórusokra, és különösen érvényes ez a határokon túl, kisebbségben élő magyarok körében.

A civil szervezetté alakult Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) ebben a munkában nyújt nélkülözhetetlen segítséget. A szakmai támogatáson és érdekképviseleten kívül azonban fontos a megfelelő anyagi háttér megteremtése is, az állami szakszervezeti mecenatúra pótlása.

 

Lektor: Ittzés Mihály, Gurmai Éva


**********

Szállítási díjak (2023.01.01.-től)
Személyes átvétel (Budapest, IX. ker): INGYENES
GLS futár belföldön: 1590 ft
GLS csomagpont belföldön: 1090 ft
Foxpost automata: 1340 ft
Packeta csomagpont - Magyarország 990 ft
Packeta csomagpont - Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia 5 kilóig 1490 ft
Packeta - Házhozszállítás Szlovákia: 2290 ft

 

Külföldre a Packeta futárszolgálattal küldünk csomagot. A díj a zónától függ. Külföldi szállítás részleteiért klikk ide: Szállítási díjak

Könyv állapota
Jó állapotú, használt
Kiadó
A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága