DC Comics (képregények,könyvek és kiegészítők)

A DC Comics (eredetileg: National Periodical Publications vagy National Periodicals) egyike az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb képregénykiadóinak. A DC hozott létre olyan híres karaktereket, mint például Superman, Batman és Wonder Woman, Flash, Zöld Lámpás, Aquaman, Zöld Íjász és csapattagjaik az Igazságligából. A DC Comics évtizedekig volt a Marvel Comics-szal együtt a két legnagyobb képregénykiadó.

Malcolm Wheeler-Nicholson őrnagy alapította meg a National Allied Publications vállalatot 1934 őszén. 1935. január 11-én jelent meg első képregényük, a New Fun: The Big Comic Magazine #1.

 Joe Shuster és Jerry Siegel már 1933-tól létre akartak hozni egy Superman névre keresztelt karaktert, azonban minden kiadó visszautasította őket az újszerű hősükkel (mivel akkoriban a képregényekben csak cowboyok, detektívek és hasonló típusú karakterek kaptak rivaldafényt, nem létezett olyan szuperhős, mint amilyeneket ma ismerünk). A DC volt az első kiadó, aki igent mondott a karakterre, mivel a kiadónak fő attrakciójának készülő Action Comics szerkesztő nélkül maradt, így Joe és Jerry ötletét hozták be. A karakter hatalmasat durrant, az első három kiadvány egymillió példányban fogyott.

Superman sikeréből kiindulva a kiadó létre akart hozni egy másik szuperhőst. Bob Kane és barátja, Bill Finger vállalták a kihívást és közösen létre akartak hozni egy Supermanre hasonlító személyt, csak képességek nélkül.

Így született meg 1939-ben "Bat-man" (a szereplő első feltűnéseikor még kötőjellel, azonban 1940-re már csak simán Batman), aki a Detective Comics #27-ben tűnt fel először. A karaktert gyorsan megszerették az emberek és szintén nagy sikereket hozott a kiadónak.

Nézet:
Sorrend:

A DC Comics története

Az aranykor

Az Aranykor (Golden Age) * DC kiadványai sosem az átláthatóságukról voltak híresek. Szinte egyetlen karakter története sem volt egyértelmű és konzekvens. Superman például eleinte nem tudott repülni, csak hatalmasakat ugrani, és a képességeit annak köszönhette, hogy egy olyan bolygóról érkezett, amelyiknek nagyobb a gravitációs vonzása, mint a Földnek. Később megtanult repülni, a képességeit a nap erejének tulajdonították, és kifinomultabb háttértörténetet kapott (Krypton utolsó fia), majd újra át kellett írni a történetét, hogy helyett kapjon benne Superboy, s később is módosításokat kellett eszközölni rajta, amikor megjelent Supergirl. Felhozhatjuk példának Batmant is, aki annak ellenére, hogy semmilyen szuperképességgel nem rendelkezett, látszólag nem öregedett, ahogyan Robin sem érte el soha a felnőttkort.

Az Ezüstkor

Az Ezüstkorban (Silver Age) ** lépett be a DC univerzumba a párhuzamos világok koncepciója, ahol a Föld-Egy (Earth-One) univerzum vált a jelenben futó sorozatok világává, a Föld-Kettő (Earth-Two) pedig az Aranykor történeteinek adott otthont, ahol a régi szuperhősök léteztek, valamennyire megöregedve. A Föld-Három (Earth-Three) egyfajta fordított világként jelent meg, ahol a hősök gonosztevők voltak és a történelmi események is fordítva történtek meg, az Elsődleges Föld (Earth-Prime) elnevezéssel pedig a valós világot illették. Ha egy történet ezeken a világokon kívül játszódott (például a Másvilágok (Elseworlds) történetek), akkor azt azzal magyarázták, hogy egy másik párhuzamos univerzumban történt meg.

Comics Code Authority

A Comics Code Authority-t 1954.ben vezették be. Ennek az volt a célja, hogy az amerikai képregények témaválasztását és ábrázolási módját szabályozza. Ezzel elsősorban a gyermekek személyiségi jogait igyekeztek védeni, mivel jelentős többségük tartozott a képregényolvasók táborához. A szabályozás bevezetésekor az alábbi pontokat kellett betartani az alkotóknak:

  • a bűnözés és bűnöző nem ábrázolható szimpátiát keltően
  • minden esetben a jó kell hogy győzedelmeskedjen a rossz felett
  • szélsőséges erőszak ábrázolása tiltott
  • a címben nem szerepelhet a horror vagy terror szó
  • szélsőséges borzalom, vérontás, szadizmus, mazochizmus, szélsőségesen kegyetlen bűncselekmény nem ábrázolható
  • a gonosszal foglalkozó történetek csak morális célzattal ábrázolhatóak
  • stb.

A DCComics honlapja, klikk