Orvosi krimi

A bűnügyi regények (krimik) egyik kedvelt műfaja az orvosi krimi. Nem egyszerűen történik egy bűntény, hanem valamilyen orvosi, kórházi, halálos vírussal kapcsolatos forulattal teli szövevényes gyilkosságról van szó. Híres, kedvelt orvosi krimi szerzők: Robin Cook, Martha Tailor, Evelyn Marsh.

 

Nézet:
Sorrend:

Robin Cook: Dr. Robin Cook amerikai orvos és író, általában közegészségügyi és orvosi témájú regényeket ír.

Több, mint harminc megjelent regény és több millió eladott példány után is orvosnak tartja magát, nem pedig írónak. Robin Cook könyveiben sikeresen ötvözi a krimit az orvostudománnyal, általában az adott mű főhősének hosszas nyomozása után derül fény összeesküvés-elméletekre, melyeket orvosok vagy kórház-közeli emberek vezérelnek. Cook azért kezdett el írni, hogy általános orvosi ismereteket közöljön, tapasztalatokat adjon át olvasóinak, ezzel tulajdonképpen tanítva őket az orvosi világ érdekességeire és legfőképpen annak sötét oldalára.

Ő volt az első író, aki az orvostudomány világát nem, mint romantikus műfajt, hanem mint krimit igyekezett bemutatni. Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal foglalkozni, legyen az orvostudományi, vagy – ahogy a Vektor című könyvében látjuk, a bioterrorizmus. Cooknak három visszatérő karaktere van (de a különböző könyvek fő története nem összefüggő): dr. Laurie Montgomery igazságügyi orvosszakértő, Lou Soldano rendőrhadnagy és dr. Jack Stapleton igazságügyi orvosszakértő eddig több könyvben szerepeltek már együtt. Fontosabb művei: A gyötrelem éve, Year of the Intern, 1972 Kóma, Coma, 1977 Fertőzés, Marker, 2005 Láz, Fever, 1982 (wiki)

 


Mocsári Erika, írói álneve Evelyn Marsh (1933 – 2012. október 6.), magyar író, újságíró. 
Álnevét a Twin Peaks sorozat egyik szereplőjétől kölcsönözte. 60 orvosi krimi írt.

 

Radnai Gáborné Szabó Márta, azaz Martha Tailor. A romantikus könyveket kezdetben Martha Tailor néven írtam, amely a nevem, vagyis Szabó Márta, angol megfelelője, ugyanis kikötés volt, hogy saját nevem helyett egy jó hangzású angol, vagy amerikai nevet találjak ki magamnak. Miután azonban már két különböző műfajban jelentek meg a könyveim, a kiadó úgy döntött, a már megismert Martha Tailor név legyen a krimik borítóján, míg a romantikus regények szerzőjeként egy új nevet kaptam, a Sidney Lawrence-t. 31 romantikus regényt és 27 orvosi krimit írt.